Wednesday, March 25, 2009

KUIL VIRUPAKSHA..(SENIBINA INDIA)

Kuil Virupaksha... 

Kuil Virukpaksa adalah kuil yang terbesar dan paling rainai dengan ukiran di Pattakal. Ia terletak di Hampi, 350km dari Bangladesh, Karnataka di selatan India. Di depannya terdapat patung Nandi setinggi 2,6 meter, yang terbuat dari batu berwarna hijau dan berhiaskan bunga-bunga berwarna merah.

Kuil ini masih digunakan untuk upacara sembahyang dan selama ratusan tahun kuil ini terus digunakan untuk upacara yang sama. Kuil Virupaksha memiliki patung-patung bagus dan dilukis dengan adegan-adegan dari dua epos besar Ramayana dan Mahabharata. Kuil ini dan kuil Mallikarjuna dibangun oleh ratu-ratu Vikramaditya II untuk merayakan kemenangan di nasti Chalukya atas dinasti Pallava. 


                    

Kuil Virupaksha merupakan tempat utama penganut Hindu menyembah Tuhan mereka di Hampi. Kuil ini ditujukan kepada Shiva yang dikenali sebagai Virupaksha. Kuil ini juga dikenali ‘powerful Virupakshini amma’ (mother goddess) dalam kalangan penduduk kampong dikenali sebagai Nalagamapalle. Chittoor District, Andhra Pradesh terletak kira-kira 100kn daripada Tirupati.

Sejarah kuil ini bermula dari kurun ketujuh. Tempat suci Virupaksha-Pampa wujud sebelum ibu kota Vijayanagara wujud. Dibawah undang-undang Virjayanagara pada abad ke-12, ia bermula daripada seni flora dan fauna orang tempatan. Pada kurun ke-16, kebanyakan seni dekorasi ini dimusnahkan.
                          


Tempat pemujaan Virupaksha-Pampa tidak dimusnahkan penggempuran Bandar pada tahun 1565. Tempat ini disambung beberpa tahun kemudian. Pada permulaanabad ke-19, terdapat perubahan dan penambahan termasuk pada atap dan menara pada bahagian utara dan timur.

Struktur Kuil.

Struktur utama terdiri daripada tempat suci, tiga bilik tetamu, balai rong danbalai rong terbuka. Kuil ini juga dilegkapi dengan beranda balai rong, pintu pagar, perkarangan mahkamah, makam kecil dan lain-lain struktur yang terdapat disekeliling kuil ini. Sembilan baris pintu pagar disebelah timur adalah yang terbesar iaitu 50 meter dan diatara stuktur yang terawal. Ia terdiri daripada batu-bata. 

No comments:

Post a Comment